[...] cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, nasiona roślin [...]
[...] produkcji cholesterolu przez organizm. Przyczyną tego stanu są tłuszcze bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są m.in. za produkcję złego cholesterolu, produkty bogate w białko zwierzęce często są nośnikami różnych składników mineralnych np. a wapnia w mleku, żelaza i cynku w czerwonym mięsie, nasiona roślin strączkowych są [...]
[...] i pieczywo z pełnego przemiału ziarna. Warzywa i owoce są na ogół ubogie w cynk, więc na niedobór tego pierwiastka mogą cierpieć wegetarianie. Wchłanianie cynku zmniejszają produkty bogate w błonnik oraz zawierające dużo wapnia i fosforu (np. produkty mleczne). Zbyt duże dawki cynku mogą wywoływać podrażnienie przewodu pokarmowego oraz efekt [...]
[...] Stosunek ilości makro elementów do siebie powinien być ustalony w zależności od typu budowy ciała. Ogólne zasady nakazują pozostawić w diecie tylko ww złożone lub tłuszcze i produkty wysokobiałkowe. Nie można jednak popadac w skrajność jeżeli chodzi o podaż kalorii i zbytnio redukować ich liczbę. Ponadto pozywienie zbyt ubogie może spowodować [...]
[...] produktów zbozowych jest produkowana z bialej maki, która jest pozbawiona skladników odzywczych. Dodatki zawarte w bialej mace moga powodowac deficyt witamin. Pelnoziarniste produkty zbozowe, jezeli nie sa wlasciwie przygotowane, moga powodowac deficyty mineralów i problemy z przewodem pokarmowym. “Ogranicz spozycie soli" Sól odgrywa kluczowa [...]
[...] a szczególnie cukry proste, będą cię wyciszać i poprawiać myślenie koncepcyjne. Do produkcji neuroprzekaźników organizm potrzebuje aminokwasów, które dostarczasz mu jedząc produkty bogate w białka. Spośród wielu aminokwasów tylko trzy: fenyloalanina, tryptofan i kwas glutaminowy, regulują pracę układu nerwowego. Z fenyloalaniny powstaje [...]
[...] rodniki, i dejodynazy, biorące udział w syntezie aktywnych hormonów tarczycy oraz białka uczestniczące w naprawie i odtwarzaniu uszkodzonych nici DNA.Przeksztalca szkodliwe produkty peroksydakcji lipidow i fosfolipidow w nieszkodliwe (woda , alkohol).Warunkuje prawidlowy metabolizm testosteronu oraz prawidlowa budowe jader.W normalnych ilosciach [...]
[...] i składników mineralnych) można spodziewać się optymalnych rezultatów. (Body IO FM 15 – Dr. Rhonda Patrick; Body IO FM 25 – Dr. Bruce Ames) Warto mieć na uwadze, że niektóre produkty uznawane w pewnych kręgach za "czyste" (m.in. biały ryż, ziemniaki i banany) charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym niż niektóre "śmieciowe" produkty, co [...]
[...] "niedopałki" które powstają podczas spalania kwasów tłuszczowych bez utlenianej jednocześnie glukozy. indeks glikemiczny - (wskaźnik glikemiczny) to metoda klasyfikująca produkty spożywcze według ich wpływu na poziom cukru we krwi. ATP - (adenozynotrifosforan) jeden z najważniejszych nukleotydów w komórce, pełni funkcję uniwersalnego [...]
[...] obawiać się węgli o wysokim indeksie glikemicznym (tych które powodują duży wyrzut insuliny). Według niektórych, to właśnie te węgle są powodem tycia. A to oznaczałoby, że produkty ziarniste, chleb, makaron, ziemniaki (pokarmy wybierane przez wiele dbających o wagę osób) są wysoko glikemiczne, czyli bardzo niebezpieczne dla naszej sylwetki. [...]
[...] nie palisz, ćwiczysz - to, co jesz, może mieć mniejsze znaczenie. - Nie chodzi o to, żebyś objadał się masłem, bekonem i żółtym serem - mówi Volek. - Chodzi o to, że nie istnieją naukowe dowody na to, iż naturalne produkty zawierające kwasy nasycone nie mogą lub nie powinny być elementem zdrowej diety. Nina Teicholz, Adam Furyk (Men's Health)
[...] nie masz nadwagi, nie palisz, ćwiczysz - to, co jesz, może mieć mniejsze znaczenie. - Nie chodzi o to, żebyś objadał się masłem, bekonem i żółtym serem - mówi Volek. - Chodzi o to, że nie istnieją naukowe dowody na to, iż naturalne produkty zawierające kwasy nasycone nie mogą lub nie powinny być elementem zdrowej diety. Nina Teicholz, Adam Furyk
[...] ćwiczysz - to, co jesz, może mieć mniejsze znaczenie. - Nie chodzi o to, żebyś objadał się masłem, bekonem i żółtym serem - mówi Volek. - Chodzi o to, że nie istnieją naukowe dowody na to, iż naturalne produkty zawierające kwasy nasycone nie mogą lub nie powinny być elementem zdrowej diety. Zaczerpnięte z artykułu: Nina Teicholz, Adam Furyk
[...] – mówi Matt Lovell, trener i specjalista ds. żywienia. Tłuszcz: tłuszcz tłuszczowi nierówny Ludzkie ciało potrzebuje tłuszczów – tak nas ukształtowała matka natura. Ale jedz produkty, które zawierają tłuszcze nienasycone, np. orzechy, oliwę, serek wiejski, mięso i sardynki. Jeśli zredukujesz ilość kalorii, rezygnując głównie z tłustych produktów, [...]
[...] sumienie, szczególnie wtedy, gdy się źle odżywiają. Lekarze zalecają, aby ZAMIAST SZTUCZNYCH WITAMIN SPOŻYWAĆ NATURALNE. Tzn. owoce, warzywa, mleko i jego przetwory oraz produkty zbożowe. Podkreślają także, że nieprawidłowe żywienie nie zniszczy nas od razu, lecz dopiero po latach. Witaminy syntetyczne są w takim samym stopniu przyswajalne [...]
[...] jego deficytu jest on intensywnie pobierany z kości. Jest to proces nieustanny i wówczas masa substancji kostnej zaczyna zmniejszać się. Wiemy już, że wysoko przetworzone produkty między innymi mleko, mięso, cukier i jego wyroby, tłuszcze zwierzęce, podczas procesu trawienia dostarczają organizmowi dużej ilości szkodliwych kwasów organicznych. [...]
[...] z owoców i warzyw, i nic nie zapowiadało, że otyłość będzie tak znaczącym problemem. (5) Why does fructose cause fat-gain? / Dlaczego fruktoza powoduje tycie? Fruktoza i produkty, które ją zawierają powodują, że jedzenie smakuje lepiej, przez co zjada się więcej niż potrzeba i niż się planowało. Uczucie sytości pojawia się przez krótki okres [...]
[...] tłuszcz(wolne kwasy tłuszczowe). Natomiast nasz mózg będzie spalał cukier, nie musi tego robić, może z powodzeniem, nawet z lepszymi efektami(w większości przypadków) spalać produkty uboczne powstałe w metabolizmie tłuszczy, czyli ciała ketonowe. Wbrew powszechnej opinii, mózg może pracować bez dużych ilości cukru. Glukoza jest paliwem, którego [...]
[...] surowym, strawnego i czystego. Dodatkowa zaleta jest to, że owoce awokado nie zawierają cholesterolu. Awokado jest pożywieniem obojętnym (odczyn alkaliczny), minerały i produkty metabolizmu mają działanie zobojętniające odczyn krwi i innych płynów w ciele. Dlatego ciało ludzkie pracuje by zachować lekko alkaliczne pH (odczyn), alkalizująca [...]
[...] rozpuszczamy w wodzie lub w soku, a nie w mleku, to zawarta w niej szczątkowa ilość laktozy nie stanowi naprawdę żadnego problemu. Można też nabyć na naszym polskim rynku produkty ( dystrybutor z USA ), zawierające w swoim składzie laktazę - enzym odpowiedzialny za trawienie laktozy. Powyższe pozwala każdemu klientowi, cieszyć się smakiem [...]